vanaf nu chippen wij ook!

4-4-2015

Tot onze grote blijdschap is het voor ons vanaf nu mogelijk om de opvangkonijntjes te chippen voor herplaatsing. Iets wat we al lange tijd willen, maar wat financieel niet haalbaar was. Inmiddels ligt dat anders en hoewel we de herplaatsingsbijdrage helaas wel iets moeten verhogen (de nieuwe prijzen vind je onderaan dit nieuwsbericht), zijn we er van overtuigd dat dit het meer dan waard is.

 

Waarom? Op dit moment worden konijnen in Nederland bijna nooit gechipt. Omdat ze toch nooit gechipt worden, controleren de meeste instanties ook niet of een gevonden konijn een chip heeft. En omdat de meeste instanties toch niet controleren, zijn weinig eigenaren geneigd om hun konijn te chippen. Een vicieuze cirkel die als gevolg heeft dat bijvoorbeeld verplicht chippen, wat voor honden twee jaar geleden al werd ingevoerd, voor konijnen nog heel, heel ver weg is. Dit terwijl het verplicht chippen en registreren van groot belang is bij het opsporen van malafide broodfokkers en handelaren.. En we weten allemaal hoe groot die problematiek bij konijnen is. Daarnaast worden raskonijnen op dit moment nog voorzien van een tatoeage in hun oor ter identificatie, een achterhaalde, pijnlijke en ontsierende manier die bij honden en katten allang verboden is. Dat moet anders.

Natuurlijk gaat het nog jaren duren voor we ook maar in de buurt komen van verplicht chippen bij konijnen, maar ergens moet de vicieuze cirkel doorbroken worden. Ergens moet het balletje aan het rollen gebracht worden. En als wij, opvangen en liefhebbers, dat niet gaan doen, wie dan wel? Hoog tijd voor een eerste trap tegen die bal.

Nieuwe tarieven

Helaas kunnen we deze kosten niet volledig zelf dragen, daarom is een wijziging van de huidige tarieven noodzakelijk. Omdat we ook het castreren van voedsters ontzettend belangrijk vinden en dit niet willen ontmoedigen, hebben we ervoor gekozen om deze herplaatsingsbijdrage gelijk te houden.

Ingeënte voedster: €25,-
Ingeënte en gecastreerde ram: €50,-
Ingeënte en gecastreerde voedster: €50,-

Gisteren hebben de eerste konijnen een chip gekregen. In principe zullen alle konijnen die vanaf nu binnenkomen een chip krijgen. Op dit moment bevinden we ons nog in een overgangsfase waarbij niet alle herplaatsbare konijnen al een chip hebben. Kijk daarom goed naar welk tarief er per dier aangegeven staat.

Vanaf volgend jaar zal het ook op onze entdag mogelijk zijn om tegen gereduceerd tarief je konijn(en) te laten chippen.

 

gibbs

You have no rights to post comments

Joomla templates by a4joomla