als je haar maar goed zit

13-5-2015

De plaatsingen lopen goed de laatste maanden en vorige week ontstond er zowaar weer eens wat ruimte in de opvang. Tijd om de wachtlijst weg te werken dus! Maar dat het nooit zo werkt als wij plannen bleek gisteren maar weer eens. 's Ochtends kwam Dierenambulance Groningen twee vermoedelijk gedumpte konijnen brengen. Een ontzettend schattig rammetje en een voedster die overduidelijk drachtig bleek te zijn. Waarschijnlijk net op tijd van straat geplukt, want gisteravond begon ze al aan een kunstig bouwwerk. Ontzettend jammer, want er zijn al zo veel konijntjes. Helaas is er nu niets meer aan te doen, dus we wachten geduldig af.

 

Madelief en Diederik, zo mogen paps en mams in vervolg door het leven, waren helaas niet de enige dumpslachtoffers van gisteren. Via Stichting Faunavisie Wildcare bereikte ons het nieuws dat er in het Lauwersmeergebied twee gedumpte angora's gevonden waren. Natuurlijk bereid je je dan al voor op het ergste, langharige gevonden konijnen zijn vrijwel altijd ernstig verwaarloosd, vies en vervild. Maar zelfs die wetenschap had ons niet voorbereid op wat de boswachter 's avonds afleverde.

 

Twee forse angorakruisingen die haast meer uit knopen bestonden dan uit konijn. Het ene rammetje had onder zijn kin een knoop die bijna groter was dan zijn hoofd. De billen van beide konijnen waren bedekt met een dikke laag vilt en ontlasting. We hebben een poging gedaan om de horror waar deze konijnen maanden mee geleefd moeten hebben vast te leggen, maar eigenlijk doen de foto's geen recht aan de realiteit. (Klik op de foto's om ze in het groot te bekijken.)

 

IMG 7820 IMG 7813 IMG 7823 IMG 7826 IMG 7829

 

 

11245470 699837676816462 83233239 nNatuurlijk konden we de konijnen hier geen minuut langer mee laten zitten. Gelukkig stonden de hulptroepen direct klaar om gezamenlijk de knopen te lijf te gaan. Maar met een viltlaag die zo dicht op de huid zit is even de tondeuse er overheen geen optie. Het scheren/knippen zou zo'n pijnlijk en stressvol proces voor de konijnen worden dat we onmiddellijk besloten hebben om ze onder narcose te laten brengen. Drie uur lang zijn we met vier man (vrouw ;-)) bezig geweest met scheren, knippen en teken verwijderen. Er leek geen eind aan de dikke, vieze lagen haar en ontlasting te komen, maar bijna twee volle emmers haar verder bleken er toch echt konijntjes onder al het vuil te zitten. Nee, veel knapper zijn ze er niet van geworden, maar over een poosje mag de konijnenkapper zich daar over ontfermen. Op dit moment zijn Jaap en Jelmer al dolblij dat ze weer kunnen bewegen. Over een poosje mogen deze konijntjes samen op zoek naar een baasje met kapperstalenten.

 

Tot slot: We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoeveel ellende een lange vacht voor konijnen oplevert. Dat wij het mooi vinden wil niet zeggen dat een dier er plezier aan beleeft. Zelfs een goed onderhouden vacht verhinderd vaak al het vertonen van natuurlijk en soorteigen gedrag, om maar niet te spreken over de gevolgen van ernstige verwaarlozing. Bezint eer ge begint.

 

 

 

 

You have no rights to post comments

Joomla templates by a4joomla