De tijd vliegt: 2015

31-12-2015

Niet te geloven dat er alweer een jaar voorbij is. Wederom een jaar waarin er veel gebeurt is. Er kwamen veel geweldige konijntjes binnen en er vertrokken gelukkig ook veel geweldige konijntjes naar een nieuw baasje. Van sommige konijntjes moesten we helaas definitief afscheid nemen, maar anderen krabbelden uit diepe dalen omhoog en deden ons versteld staan. We beginnen dit overzicht traditioneel gezien maar eens met de cijfers!

benjiEr zitten op dit moment 37 herplaatsbare konijnen in de opvang. Wonder boven wonder is onze ziekenboeg/nog niet herplaatsbare konijntjes afdeling léég, een unicum. Alle konijntjes zijn gecastreerd, ingeënt en gechipt en daarmee klaar voor een nieuwe start. 156 konijnen gingen hen daarin voor dit jaar. Iets minder dan gehoopt, want helaas moesten we bijna de gehele maand december onze deuren sluiten i.v.m. de VHD uitbraken. Mede daardoor kwamen er in december ook geen konijntjes meer binnen. Toch kwamen er in 2015 in totaal 160 konijnen binnen. Dat waren 85 rammen en 75 voedsters. De gemiddelde leeftijd was twaalf maanden. 44 konijnen kwamen in de opvang via de dierenambulance, 18 konijnen werden bij ons gebracht nadat ze gevonden werden door particulieren of zijn door onszelf gevangen, 20 konijnen kwamen bij ons via collega-opvangen, 15 konijnen werden door onszelf opgehaald bijvoorbeeld via Marktplaats.nl en van 54 konijnen werd door hun eigenaar afstand gedaan. Daarnaast werden 9 konijnen in de opvang geboren. Van alle binnengekomen konijnen had 23% te kampen met gezondheidsproblemen. Van negen konijntjes moesten we helaas afscheid nemen. Meneer Baby, Ilse, Kate, Ducky, Ziva, Maximillian, Michael, Frank en Hazel.. Negen verschillende verhalen, met pech, ongeluk en vaak ook onrecht als gemene deler. We hadden jullie zo veel willen geven, maar helaas eindigde het voor jullie hier, bij ons. En ook onze lieve Benji, een vaste bewoner van de opvang, overleed dit jaar. Zijn lichaampje was dermate aangetast door verwaarlozing en ziekte dat het helaas niet meer ging.

11155005 1097919816898966 3863010984528435904 oEr zijn zo veel bijzondere verhalen, het is onmogelijk om ze allemaal te vertellen. Elk konijn brengt zijn eigen rugzakje mee, ook al hebben wij soms geen idee wat er precies in zit. We zien alleen de gevolgen. Simon, met zijn kale huid en tanden die zijn gehemelte in groeiden. Jaap en Jelmer, meer klit dan konijn. Liv die bijna twee dagen met een helse bevalling bezig was, in de steek gelaten door haar baasjes. Meisje en haar kleintjes, afgestaan omdat een Lotharinger leuker was. Charles de Engelse Hangoor, vervloekt door zijn eigen 'schoonheid'.  Tobias, Flynn, Daniël, Emily, Josefien, Sofietje, Anne Nora, Teresa, Maximillian, Ellen, Jane en Silke samen met nog veel meer konijntjes (opgevangen door Opvang Konijnenparadijs) gedumpt op de NAM-locatie in Grijpskerk. Madelief en Diederik, maar net op tijd in de opvang anders waren hun negen kleintjes op straat geboren. Fem, wier baasje zich bij ons meldde nadat de dierenambulance haar bij ons bracht. Helaas was een vergoeding betalen te veel gevraagd, voor vijf euro heb je immers een nieuwe. Clemens en Carlijn, na veel meegemaakt te hebben werden ze ooit herplaatst door een inmiddels gesloten opvang, om een paar jaar later zonder pardon gratis op Marktplaats te belanden. Niels, Karlo, Chantal, Tessa en Kailey, een stel heuse lepeloren: Hippe konijntjes met ronde oortjes, batterijen eh, ik bedoel, staart niet inbegrepen. Penny, ze leek zo gezond maar haar baarmoeder bleek een schokkende ravage te zijn. De lijst is eindeloos en het ene verhaal nog schrijnender dan het andere.

Gelukkig staat tegenover bijna elke slechte start ook een prachtig succesverhaal. Te mooi om niets mee te doen, daarom zijn we ze gaan verzamelen en voegen we elke week een paar pagina's toe aan het mooiste (digitale) boek dat er bestaat: A book of Joy. Heb je ook een konijntje uit onze opvang? Ons boek kan niet dik genoeg worden dus we zouden het ontzettend leuk vinden om een verhaaltje en wat foto's te ontvangen! Dat mag natuurlijk via Facebook maar ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het jaar had voor ons nog wat onverwachte hoogtepunten in petto: Zo kwamen we begin dit jaar tot de conclusie dat het chippen van de opvangkonijnen veel haalbaarder leek dan een aantal jaar geleden. Vanaf 1 april zijn alle konijnen gechipt, met als resultaat dat we inmiddels 145 konijnen gechipt hebben. Ook een andere droom kon veel eerder dan we ooit durfden te hopen werkelijkheid worden. Dankzij een geweldige donatie konden wij op 4 augustus onze handtekening onder de oprichtingsakte van Stichting Konijnenopvang Joy zetten.

LogoJoy1

 

We willen graag onze dank uitspreken naar iedereen die heeft geholpen dit alles mogelijk te maken. Natuurlijk onze trouwe vrijwilligers en pleeggezinnen, maar ook onze geweldige dierenarts Marieke Verwoerd van Dierenartsenpraktijk Ezinge voor haar deskundige zorg en onze sponsoren Supreme Petfoods en Quoteshirts.nl voor hun donaties. Daarnaast willen we Stichting BunnyBin en Stichting KonijnenBelangen bedanken, niet alleen voor hun steun aan onze opvang maar bovenal voor hun inzet om het welzijn van konijnen in Nederland te verbeteren. Verder willen we Vereniging Dierenambulance Groningen bedanken voor de prettige samenwerking

En tot slot willen we alle nieuwe baasjes, alle adoptiebaasjes, donateurs en iedereen die ons werk met veel belangstelling volgt bedanken voor alles. Zonder jullie was dit niet mogelijk. We hopen dat we, samen met jullie natuurlijk, van 2016 net zo'n mooi jaar kunnen maken, waarin we nog meer konijnen kunnen helpen en daarmee nog meer prachtige pagina's aan ons Book of Joy toe kunnen voegen. Namens het bestuur, alle vrijwilligers en natuurlijk alle konijntjes willen wij iedereen een heel gelukkig nieuwjaar toewensen! 

pax3

You have no rights to post comments

Joomla templates by a4joomla