Tegenslag

25-2-2016

Helaas valt er de laatste tijd vrij weinig te melden vanuit de opvang. Natuurlijk, er gebeurt van alles, met zo'n vijftig konijnen is het nooit saai. Maar de normale drukte die zo broodnodig is om een opvang draaiende te houden blijft helaas uit. Bijna geen herplaatsingen en als gevolg daarvan ook bijna geen binnenkomers, daar is immers geen plek voor. Oktober en november zijn altijd maanden waarin wat minder konijnen geplaatst worden, waarna meestal weer een mooie stijgende lijn volgt in december. Zo ook afgelopen jaar, maar die lijn hield simpelweg volledig op te bestaan toen begin december bekend werd dat ook in Nederland diverse uitbraken van VHD-2 geconstateerd waren. Natuurlijk hebben we, in het belang van onze konijnen, gelijk passende maatregelen genomen en dat betekende volledige sluiting voor de rest van het jaar. Gelukkig konden we op relatief korte termijn onze konijnen laten vaccineren en per 1 januari 2016 konden we weer vol goede moed onze activiteiten hervatten!

Helaas bleek dat makkelijker gezegd dan gedaan. Op dit moment zitten we nog niet eens op de helft van het aantal herplaatsingen dat we vorig jaar rond deze tijd hadden en als we daarbij nog het lage aantal herplaatsingen van oktober, november en december nemen dan komt het er op neer dat onze doorstroom volledig plat ligt. Veel konijnen zitten al zeker een half jaar te wachten op een nieuw baasje, iets wat normaal gesproken slechts bij uitzondering voorkomt in onze opvang. Niet alleen ontzettend sneu voor de konijnen (want laten we wel zijn, we doen ons best maar de opvang haalt het simpelweg niet bij een plekje bij eigen liefhebbend baasje!) maar ook financieel gezien een grote ramp. Immers, een konijn dat zes maanden lang gevoerd en verzorgd moet worden kost gewoon meer dan een konijn dat na twee maanden alweer kon vertrekken naar een nieuw plekje. Daarbij willen we onze konijnen natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen VHD-2 en dat betekend een stijging in dierenartskosten.

En terwijl de kosten stijgen, dalen de inkomsten. Niet alleen omdat er veel minder herplaatsingen zijn, maar ook omdat helaas bijna alle adoptiebaasjes van de vaste bewoners zich teruggetrokken hebben. Onze vaste bewoners zijn sowieso niet bepaald de goedkoopste konijnen om te verzorgen, maar natuurlijk loopt het net zo dat ze juist in deze moeilijkere periode veel extra zorg nodig bleken te hebben. Bob had een vervelende oogontsteking, Roos had opnieuw een gezwel dat operatief verwijderd moest worden en Mazzel heeft fysiotherapie nodig. Natuurlijk krijgen onze dieren altijd de (medische) zorg die zij nodig hebben en dus ook als het eigenlijk even wat minder goed uit komt financieel gezien. We hopen dat er mensen zijn die ons willen helpen deze kosten te dragen door Mazzel, Roos, Bob of James financieel te adopteren. Klik hier voor meer informatie over financiële adoptie. 

simon2Gelukkig staan we er niet helemaal alleen voor, we mochten weer een mooie donatie van Stichting BunnyBin ontvangen en daarnaast doneerde Konijnentrainen.nl een deel van de opbrenst van hun nieuwe boek aan de opvang. Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee en willen we BunnyBin en Konijnentrainen.nl graag voor bedanken! En omdat we het echt niet leuk vinden om zulke negatieve berichten te moeten plaatsen en om donaties te moeten vragen, willen we graag positief eindigen! Want ondanks de huidige stand van zaken gebeuren er nog steeds een heleboel mooie dingen in de opvang. Zo is lieve Simon inmiddels volledig hersteld van alle lichamelijke ellende en mocht hij vertrekken naar een prachtig plekje. Bijna alle konijntjes uit het NAM-park in Grijpskerk hebben een nieuw huisje gevonden, waaronder ook Silke die zelfs opnieuw de reis naar Grijpskerk mocht maken, nu met een veel betere bestemming. En natuurlijk hebben we Elsa en haar kleintjes, waar wij én jullie van kunnen genieten via de live feed. Kortom, geen enkele reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Ons werk blijft keihard nodig en we blijven ons dan ook net zo hard inzetten voor de konijnen die ons nodig hebben, ook als het even niet voor de wind gaat! 

 

You have no rights to post comments

Joomla templates by a4joomla